Nerokala  IRC  Forum  Blog  Info

Oppaita

» IRC Wikipediassa

- Perustietoa IRCistä.

» Irssi & PuTTY -opas

- Tämä auttaa sinut alkuun shell-palvelusi käyttöönotossa.

Irssi & PuTTY & Shell -opas

Tämä opas perustuu tekijän omiin kokemuksiin ja pyrkii kertomaan kuinka päästä alkuun shellin, PuTTYn ja Irssin kanssa. Mikäli tarvitset enemmän apua, niin muista että voit aina kysyä muilta ja että Internet on lähes pohjaton lähde tiedolle.

Värien merkitykset

Shell-komento
Näppäinyhdistelmä
IRC-komento

Sisällys

1. Shell

2. PuTTY

3. Irssi

3.1. Käynnistäminen

3.2. Alkutoimet

3.3. Peruskäyttö

3.4. Komennot

1. Shell

Shell-palvelu tarkoittaa ns. etäpalvelinta, jolla voi ajaa ohjelmia (yleensä, IRC-clienteja, bouncereita, botteja yms.) ja johon voi halutessaan ottaa yhteyden omalta koneelta. Shell-palveluiden tarjoajia löytyy useita.

Etäpalvelimella on yleensä käyttöjärjestelmänä Linux ja siihen otetaan yhteys SSH-ohjelmalla (Secure Shell). Windowsille hyvä ohjelma on esimerkiksi PuTTY. Se on erittäin pieni ohjelma (yksi tiedosto) ja näin ollen se kulkee helposti mukana esimerkiksi usb-tikulla ja koska sitä ei tarvitse erikseen asentaa, niin sitä saa useimmiten käytettyä missä tahansa. Uusimman version voi aina ladata PuTTYn kotisivuilta (For Windows on Intel x86: putty.exe).

2. PuTTY

Avatessa PuTTYn tulee ensimmäisenä näyttöön ns. konfigurointi-ikkuna (Kuva 1). Ei kannata pelästyä koska mihinkään ei oikeastaan tarvitse koskea. Host Name kohtaan kirjoitetaan palveluntarjoajan antama palvelimen osoite ja katsotaan, että Protocol kohdassa on valittuna SSH ja lopuksi klikataan Open.

Istunnon voi myös tallentaa kirjoittamalla Saved Sessions kohtaan jotain asiaankuuluvaa (kuten shellpalveluntarjoajan ja tunnuksen) ja painamalle Save, jolloin jatkossa saa otettua yhteyden kaksoisklikkaamalla tallennettua istuntoa.Kuva 1: PuTTYn konfigurointi-ikkuna

Ensimmäisten kertaa ottaessasi yhteyttä etäpalvelimeen esittää PuTTY varoituksen, että et ole ennen ottanut yhteyttä kyseiseen palvelimeen ja kysyy haluatko jatkaa; vastaa tähän painalla Yes.

Tämän jälkeen avautuu ns. merkkipohjainen yhteys, jota voi verrata esimerkiksi Windowsin komentokehotteeseen sillä erotuksella, että käytettävä järjestelmä on kuitenkin muualla. Kun yhteys on avautunut, niin ensimmäisenä kysytään tunnusta ja tämän jälkeen salasanaa (shell-palvelun tarjoajalta saatu, kun palvelu on tilattu).

HUOM! Ei pidä ihmetellä jos salasanaa kirjoitettaessa ei ruudulla näy mitään (edes tähtiä), koska salasana kuitenki syöttyy sinne. Kun kirjautuminen on tehty, niin olet komentokehotteessa ja valmiina kirjoittelemaan komentoja. Jatkossa ja halutessasi suljet yhteyden kirjoittamalla komentokehotteessa exit.

3. Irssi

IRC- ja shell-palveluiden tarjoajille on yleensä valmiina esiasennettuna erilaisia IRC-clienteja eli niiden asentamisesta ei tarvitse murehtia. Yleisin näistä on suomalaislähtöinen ja tekstipohjainen Irssi, jota tässä oppaassa käsitellään. Mikäli et onnistu käynnistämään Irssiä, niin ole yhteydessä shell-palvelusi tarjoajaan.

3.1. Käynnistäminen

Irssi kannattaa käynnistää ns. screeniin. Screen on yksinkertainen ohjelma, jolla voit jättää toisia ohjelmia taustalle ajoon, vaikka itse kirjautuisitkin ulos shellistäsi tai teet jotain muuta.

Ensimmäistä kertaa käynnistäessäsi Irssiä screeniin teet sen shellissä komennolla screen irssi.

Screeni jätetään taustalle eli detachataan näppäinyhdistelmällä Ctrl+A+D, jolloin saat detached-ilmoituksen ja palaat komentokehotteeseen. Jatkossa saat avattua taustalla eli screenissä olevan Irssin komennolla screen -r. Mikäli nettiyhteytesi on katkennut tai suljit yhteyden ilman detachia voi olla tarpeen käyttää screen -rd komentoa. Jos lähdet pois koneelta ja haluat lukita screenin, niin teet sen näppäinyhdistelmällä Ctrl+A+X. Saat sen jälleen auki shellisi salasanalla.

3.2. Alkutoimet

Olet siis nyt avannut Irssin. Heti ensimmäisenä laitamme automaattisen yhteydenoton IRC-servereillä. Tässä vaiheessa kannattaa myös katsoa palveluntarjoajalta mitä servereitä he missäkin verkossa käyttävät. Useimmiten IRCNettiin se on irc.elisa.fi tai irc.song.fi ja Quakenetissä fi.quakenet.org tai se.quakenet.org.

Automaattinen yhteydenotto IRCNetiin:

/server add -auto -ircnet IRCNet [serverin osoite]

Quakenet täytyy ensin lisätä Irssin vakioverkkoihin komennolla:

/ircnet add -modes 6 QNet

Tai jos olet authattu:

/ircnet add -autosendcmd "/msg Q@CServe.quakenet.org AUTH name pass" -modes 6 QNet

Ja sitten automaattinen yhteydenotto:

/server add -auto -ircnet QNet [serverin osoite]

Tämän jälkeen lisäämme perustietoja kuten nimimerkin eli nickin.

Nickin asetus:

/set nick [haluamasi nick]

Toissijainen nick:

/set alternate_nick [haluamasi toissijainen nick]

Oikea nimi:

/set real_name [jotain minkä haluat näkyvän nimenäsi whoississa]

Seuraavaksi laitamme haluamasi virtuaalihostin, joista shelltarjoajalla on yleensä lista sivuillaan. Jos tätä ei aseteta, niin tällöin käytetään shelltarjoajan oletusta, joka on yleensä sama kuin shellpalvelimen osoite. Vhosti on siis se joka näkyy irkissä hostinasi eli nero.on.kala.com tai vastaavaa. Sen voi asettaa myös laittamalla vhostin IP-osoitteen, joka näkyy myös vhost-listalla.

Vhostin asettaminen:

/set hostname [host]

Voimme myös asettaa autojoinit kanaville:

/channel add -auto #kanava IRCNet
/channel add -auto #kanava2 QNet salasana

Poistat kanavia autojoinista komennolla:

/channel remove #kanava IRCNet
/channel remove #kanava2 Qnet

Listan kanavista ja niiden parametreistä saat komennolla:

/channel list

Tämän jälkeen voimmekin tallentaa asetukset komennolla:

/save

Voit testata juuri tekemiäsi asetuksia sulkemalla Irssin komennolla /quit ja käynnistämällä sen taas uudestaan komentokehotteessa komennolla screen irssi. Mikäli kaikki on asetettu oikein, niin Irssin pitäisi nyt ottaa yhteys IRC-verkkoon ja liittyä määrittelemillesi kanaville.

3.3. Peruskäyttö

Kanavaikkunoiden järjestäminen ja niissä navigointi

Liikkuminen kanavaikkunoissa 1-10 onnistuu näppäinyhdistelmällä Alt+123456780
Liikkuminen kanavaikkunoissa 11-19 onnistuu näppäinyhdistelmällä Alt+QWERTYUIO jne.

Huomioi, että ensimmäinen ikkuna on yleensä serverin status-ikkuna. Mikäli olet useammalla serverillä (esim. IRCnet ja Quakenet), niin voit "hyppiä" niiden välillä näppäinyhdistelmällä Ctrl+X.

Ikkunoiden järjestäminen haluttuun järjestykseen onnistuu myös. Helpointa on edetä järjestyksessä aloittaen pienimmästä numerosta. Eli etsi kanava, jonka haluat ikkunaksi numero 2 ja kirjoita sen ikkunaan /window move 2 ja etene tähän malliin kunnes ikkunat ovat haluamassasi järjestyksessä.

Kun kanavat ovat haluamassasi järjestyksessä voit tallentaa järjestyksen komennolla:

/layout save

Muista tallentaa layout aina kun poistat autojoin-kanavia, muutoin poistuneiden kanavien tilalle ilmestyy turhia tyhjiä ikkunoita. Muista myös aina sulkea kaikki yksityiset msg-keskustelut, kun tallennat layoutin.

Ikkunan sulkeminen onnistuu komennolla /window close tai lyhyesti /wc.

Tekstin selaaminen ylös ja alas onnistuu näppäimillä PageUp ja PageDown.

Kirjoitushistoriasi näet nuolinäppäimillä ylös ja alas.

Liität tekstiä Irssiin hiiren oikealla (oletus) näppäimellä (tai näppäinyhdistelmällä Ctrl+Insert). Mikäli liitettävää on useampi rivi, niin Irssi yleensä kysyy, että haluatko varmasti liittää kaiken. Hyödyllistä jos vahingossa olet jotain sadan rivin floodia liittämässä. Tekstin kopioiminen onnistuu maalaamalla haluamasi alueen (tai yksittäistä riviä kaksoisklikkaamalla) ja painamalla Shift+Insert näppäinyhdistelmään tai perinteisellä Ctrl+C yhdistelmällä pitäisi myös onnistua.

3.4. Komennot

Peruskomennot ja muut ovat ihan samanlaisia kaikissa IRC-clienteissa. Poikkeuksena vain Irssissä, että ne joutuu itse kirjoittamaan, mutta siihen kyllä tottuu nopeasti.
Komento /names tai pelkkä /n listaa kanavalla olijat.

Komennolla /hilight lisäät ja komennolla /dehilight poistat sanoja hilight-listalta.

Saat esille kaikki Irssin komennot komennolla /help.

Sekä lisätietoja ja esimerkkejä yksittäisen komennon käytöstä komennolla:

/help [haluamasi komento]

Olet valmis über-irkkaajaksi.Copyright © 2003-2013 Nerokala.com